perjantai 25. helmikuuta 2011

Viralliseksi yrittäjäksi ryhtyminen

Näin kampanjan alkumetreillä pohdiskelin syitä ryhtyä virallisesti yrittäjäksi, epävirallisen "kavereille" ompelun/neulomisen sijaan.

Tukkuhinnat ja -valikoimat

Kankaita ja lankoja myyvät yritykset vaativat ainakin Y-tunnuksen todisteena oikeasta yritystoiminnasta, ennenkuin antavat tilata tukkuhinnoin tai -valikoimin. Yksityishenkilönä joudut tyytymään halpojen hintojen metsästyksessä tarjouskampanjoihin, tai ostamaan kaiken materiaalin täydellä hinnalla.

Maine ja tulevaisuus

Jos asiakaspiiriä haluaa laajentaa oman perheen ja ystäväpiirin ulkopuolelle, kannattaa ajatella myös omaa mainettaan. Osa ihmisistä toki etsii aina halvinta hintaa keinolla millä hyvänsä, mutta toiset haluavat varmistaa tekevänsä kauppoja lakeja noudattavan ja yleisen moraalikäsityksen mukaan toimivan yrityksen kanssa. Epävirallisella tehtailulla kerää asiakkaakseen enemmän tarjousten perässä juoksijoita kuin tuottavia asiakkaita.

Ja kun vaippamalli tai tyylikäs vaatemallisto on saavuttanut suurempaa suosiota, joutuu joka tapauksessa perustamaan sen yrityksen - vaikka vain siksi, ettei se kateellinen naapuri usuta verokarhua perään. Tässä kohtaa on helpompi, mikäli ei ole saanut valmiiksi mainetta epämääräisenä "harrastelijana".

Työnteon kulut ja verovähennykset

Oman toiminimen nimissä voi ostella materiaalien lisäksi myös muita yrityksen pyörittämisessä tarvittavia asioita. Uudet sakset, paketointiteippiä, tulostimen... Raha ei tietenkään tällä lisäänny, mutta yrityksen kulut saa vähentää verotuksessa yrityksen tuloista, joten yritystulosta maksettavien verojen määrä pienenee. Lisäksi mahdolliselle hankintoja ihmettelevälle puolisolle voi helpommin perustella hankintojen syyt. "No mutta kun yritystoiminta..." ;)

Verottaja hyväksyy myös kirjanpidossa vähentämättömiä kuluja verotuksessa. Esimerkiksi sopii hyvin työhuonevähennys, mikäli käyttää omaa asuntoa sivu- tai päätoimisen yritystulon hankkimiseen.

Omat rahat vai yrityksen rahat?

Yksityisyrittäjällä omat ja yrityksen rahat voivat olla vaikka samalla tilillä, kunhan yrityksen varoista tehdyt suoritukset ja tulleet maksut laitetaan ylös. Oman tilin perustaminen yritystä varten sekä hankintojen ja maksusuoritusten ylöskirjaaminen kannattaa. Ei sitten jää vahingossa miinukselle myydessään liian halvalla.

Kirjanpitoa toki voi pitää epävirallisistakin myynneistä, mutta... Sarjakuvamaailmasta vertaukseksi kelvannee se, että Karhukopla laatii Roopen rahasäiliön ryöstösuunnitelman paperille ;).


Toki yrittämisestä miinuspuoliakin löytyy, mutta esimerkiksi paperitöiden määrä on aika pieni sivutoimisella ammatinharjoittajalla, joka ei ole arvonlisäverovelvollinen. Ainakaan niiden pelossa ei harmaaksi kannata jäädä!


Tälläisiä mietteitä tällä kertaa esitti
Marjaana, Haituva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti