torstai 24. helmikuuta 2011

Copyright ja mitä se on?

Kuinka moni on pohtinut mitä tarkoittaa kuvissa oleva ©-merkintä? Tai entäs jos verkkokaupassa, -sivuilla tai blogissa lukee "Kuvien ja tekstien osittainenkin kopiointi ilman X:n lupaa ehdottomasti kielletty"? Mikä on ensimmäinen ajatus mitä siitä herää?

Itse olen pitänyt päivän selvänä, että copyrightia kunnioitetaan - että toisen keksimää kunnioitetaan. Tämä ulottuu kuvien ja tekstien lisäksi myös tuotteisiin, ainakin minun moraalini mukaan. Laki ei suojaa, jos joku päättää ottaa esimerkiksi hyväksi havaitun vaippamallin omakseen tekemällä kaavaan sentin tai kahden muutokset. Mutta voiko nuo muutokset tehnyt todella sanoa, että on suunnitellut oman vaippamallin. Siis ihan todella? Tottahan on, että pyörää ei voi keksiä montaa kertaa ja että kopioinnin raja on veteen piirretty viiva, mutta kun katsoo esimerkiksi huuto.netin antia tänä päivänä, ollaan jo aika kaukana toisen ideoiden kunnioittamisesta sekä todellisesta luomisen ilosta. Lisäksi tässä vuosien varrella on tullut nähtyä, että aina välillä joku onnistuu katsomaa näitäkin markkinoita ihan uudelta kannalta ja keksimään jotain ihan uutta. En siis usko, että kaikkea mahdollista olisi vielä keksitty ;).

"Minä teen näitä ihan harrastuksena muutaman silloin ja tällöin, ei kai niitä mihinkään verottajalle tarvitse ilmoittaa.....". Pienistä puroista syntyy suuret virrat ja mitä yksi edellä, sitä ah niin helposti toiset perässä. Ja sitten selitellään, että kai tämä on ihan oikein kun kaikki muutkin niin tekevät! Kurkatkaapa kuinka moni yksityinen huuto.net-myyjä myy uusia vaippoja ja kuinka monella avoimia kohteita tai toteutuneita kauppoja on muutama tai jopa muutama sata. Osa näistäkin varmasti ilmoittaa myyntinsä verottajalle niin kuin kuuluukin, mutta miten sen voi varmistaa?

"No mitä sitten jos nyt ei veroja maksaisikaan". Niin. Mitäs sitten... kaikki maksamattomat verot vain näkyvät koko yhteiskunnan hyvinvoinnissa verotulojen menetyksenä. Ja tämä sattuu erityisesti vähempiosaisiin, myöskin lapsiperheisiin. Harmaana myyminen on siis jollain tavalla myös oman kätensä puremista ja oman käden lisäksi kipu ulottuu koko perheeseen, samoin kaikkien muidenkin perheisiin.

Näitä asioita on tullut vuosien varrella mietittyä aika paljon, viimeiset kaksi vuotta vielä tavanomaistakin enemmän yrittäjän näkökulmasta. Itselleni oli selvää, että jos alan tuotteita myymään, teen sen yrityksenä. Näin saan itsellenikin laillista suojaa, samoin saavat kuluttajat minulta ostaessani kuluttajansuojan. Homma pysyy selkeänä meille kaikille. Katteet... niin, katteet eivät päätä huimaa, mutta näin pystyn ainakin hetken toteuttamaan unelmaani -tekemään sitä mitä rakastan ja kasvattamaan lapsiani kotona.

Tällaisia pohdintoja tällä kertaa :).

Kommentteja saa ehdottomasti kirjoitella, mutta toki toivomus on että keskustelu pysyy asiallisena :).

Terkkusin,
Jenni ja Naavakeiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti