sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Pienistä puroista...

Harmaa talous puhuttaa useallakin alalla, mutta keskitymme nyt vaippakauppaan, koska satumme myymään juurikin kestovaippoja. :) Itseäni huolestuttaa kovasti yksityisten vaippamyyjien räjähdysmäinen lisääntyminen, jotka eivät kehoituksista huolimatta tee elettäkään toimiakseen oikein maksamalla verot ja hankkimalla y-tunnuksen. "Pienistä puroista syntyvät joet" ja "tilaisuus tekee varkaan" pitää tässä(kin) asiassa niin hyvin paikkansa; moni valitettavasti ajattelee, että jos minä nyt pari hassua vaippaa teen myyntiin, niin en niistä nyt veroja vaivaudu maksamaan. Mutta entäpä jos tämä toistuu ja toistuu ja toistuu...

Valtion ja kuntien velka kasvaa koko ajan ja siksi meidän kaikkien on omalta osaltamme tehtävä kaikkemme harmaan talouden kitkemiseksi pois, jotta velkaa ei kertyisi lisää. Jos siis kohtaat netissä tai muualla pimeitä vaippamyyjiä niin puutu asiaan, lähesty aluksi myyjää suoraan ja jos tämä ei auta niin sitten järeämmät aseet esille. Itsestään tämä asia ei hoidu vaan jotain on tehtävä!

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Oikein voi tehdä myös ilman y-tunnusta. Pienimuotoinen esim. omatekoisten käsitöiden myynti on täysin sallittua ja oikein myös ilman y-tunnusta. Tällöinkin tietysti verot pitää maksaa ja tekijänoikeuksia kunnioittaa yms. mutta y-tunnuksettomuus ei sinänsä ole väärin mikäli myynti on pienimuotoista eikä y-tunnuksen puuttuminen tarkoita harmaata taloutta.

  VastaaPoista
 3. Tarkoitin tuossa tekstissäni, että ilman y-tunnusta on paljon helpompaa kiertää veroja ja tehdä pimeää bisnestä, tätä tarkoitti siis tuo "tilaisuus tekee varkaan". Toki ilman y-tunnustakin voi toimia rehellisesti asiaan kuuluvat verot maksaen jos myy esim. käsitöitä.

  Hanna/Ninette

  VastaaPoista
 4. Samaa tuli sanomaan kuin Tuula, ilman y-tunnusta tosiaan voi ihan laillisesti tai veroja kiertämättä myydä käsitöitään, MYÖS VAIPPOJA. Tällöin tulot on lmoitettava verottajalle vroilmoituksessa. Y-tunnus saattaa vaikuttaa Kelan yrittäjälle maksamiin tukiin vaikka yrityksen talous olisi miinuksella, joten ilman y-tunnusta käsitöiden myyminen voi joskus olla esim. kotiäidille ainoa vaihtoehto lisätulojen hankkimiseksi. Se, että myyjällä ei ole y-tunnusta, ei automattisesti tee myyjästä rikollista ja pimeää kauppiasta, verot voi maksaa myös veroilmoituksella.

  VastaaPoista