Miksi ostaa virallisilta myyjiltä?


Kuluttajansuoja

Ostaessasi yritykseltä suojaa sinua kuluttajansuojalaki, joten mahdollisissa ongelmatilanteissa olet vahvoilla. Kuluttajansuojalaissa säädetään muun muassa palautusoikeudesta etämyynnissä sekä toiminnasta virheellisen tuotteen osalta. 

Materiaalien turvallisuus ja sopivuus käyttöönsä

Viralliset myyjät tietävät tuotteidensa alkuperän, tai pystyvät sen selvittämään maahantuojan kautta. Materiaalit on tarkoitettu käytettäväksi kestovaipoissa tai vaatteissa. Arvonsa tunteva kestovaippayrittäjä ei ompele vaippoja epämääräisistä, esimerkiksi siivouskäyttöön tarkoitetuista kankaista.

Jälleenmyyntiarvo

Kestovaippaa eteenpäin myytäessä saa merkkivaipasta paremman jälleenmyyntihinnan kuin edullisemmasta tsi-vaipasta.

Verojen maksaminen

Ammattimaisesti toimiva yrittäjä maksaa veroja saamistaan tuloista. Isommat yrittäjät tilittävät myynnistään myös arvonlisäveron verottajalle.

Virallisten yrittäjien asema

Moni kestovaippayrittäjä tekee työtä sivutoimisena päätyön, opiskelun tai lastenhoidon ohella. Etenkin viimeksimainitut pyrkivät sivutoimisella yrittäjyydellä mahdollistamaan lasten kotihoidon mahdollisimman pitkäksi aikaa. Mutta osa yrittäjistä saa koko toimeentulonsa kestovaippojen, vaatteiden ja vastaavien tuotteiden myynnistä joko verkkokaupan kautta tai myös myymälässä. Suosimalla rehellisten yrittäjien myymiä tuotteita tuet samalla sekä suomalaista yrittäjyyttä että käsityötä.

Mistä sitten tunnistaa rehellisen, lakeja ja asetuksia noudattavan yrittäjän?

Helpoin, vaikkakaan ei aukoton *, tapa tunnistaa rehellinen yrittäjä on Y-tunnus. Mikäli kauppias ilmoittaa Y-tunnuksensa, pääset sen avulla tarkistamaan mm. onko hänellä ennakkoperintärekisteröinti voimassa. Huomaathan, että arvonlisäverovelvollisuuden alaraja on niin korkealla, että sivutoimisen yrittäjän ei välttämättä tarvitse kuulua arvonlisäverorekisteriin. Veroja tuotosta pitää näidenkin ammatinharjoittajien maksaa.

* Pienimuotoinen ammatinharjoittaminen (esimerkiksi omien käsitöiden myynti) on sallittua myös ilman virallista rekisteröintiä ja Y-tunnusta. Pelkkä Y-tunnuksen puuttuminen ei siten tee yrittäjästä veronkiertäjää

Muita tunnusmerkkejä

Verkkokauppaa harjoittavan yrityksen tulee antaa asiakkaille 14 päivän palautusoikeus. Mikäli palautusoikeudesta ei ole sivuilla mainintaa, kannattaa asia varmistaa ennen tilauksen tekoa. Palautusoikeutta ei myöskään voi rajata mielivaltaisesti. Asiakkaan tilauksesta valmistettavien tuotteiden tai tilauksesta määrämittaan leikattavien kankaiden ja nauhojen osalta peruutusoikeutta ei lakiin perustuen ole. 

Rekisteriseloste vaaditaan sellaisilta verkkokauppialta, jotka tallentavat asiakkaiden tiedot henkilörekisteriin. Seloste tulee olla näkyvillä verkkosivustolla. Sama seloste vaaditaan myös esimerkiksi myymälöissä, joissa voi liittyä kanta-asiakasrekisteriin. 

"Hyvien" ja "pahojen" listat

Emme ole halunneet tehdä näille kampanjasivuille listoja "hyvistä yrityksistä", koska joukosta jäisi varmasti lukemattomia rehellisiä yrittäjiä, jotka näin joutuisivat turhaan epäilyksen alaisiksi. Myöskään "pahojen yritysten" listaa emme julkaise. Yleensä sana epärehellisistä yrittäjistä leviää muutenkin nopeasti.